Veelgestelde vragen

Bewaren en houdbaarheid

Hoe bewaar ik vis?

Vis bewaar je op lage temperatuur (in de koelkast). Bij Puur Zilt koop je de vis gekoeld en het is belangrijk de temperatuur van de vis totdat je thuis bent zo laag mogelijk te houden. Laat de vis dus niet onnodig lang in de boodschappentas zitten en al helemaal niet in een warme auto liggen. Snel naar huis en hup de koelkast in, is het devies. Daar blijft de vis dan drie dagen fris. Net als de visite naar het schijnt. Hoewel je die niet in de koelkast stopt natuurlijk.

Waar moet ik op letten bij het invriezen?

Ga je de vis niet binnen drie dagen bereiden? Dan mag ie zo snel mogelijk de vriezer in. Let er op dat je vriezer koud genoeg staat en de vis dus snel bevriest. Optimale smaak behouden? Laat de vis dan zonder verpakking bevriezen. Pas als de vis bevroren (koud en hard) is, verpak je ‘m in plasticfolie. Wel doen dan. Liever geen vis onverpakt in de vriezer laten zitten.

Hoe ontdooi ik vis?

Haal de vis een dag voordat je ‘m wilt gaan bereiden uit de vriezer en leg in de koelkast. Dan kan de vis rustig op temperatuur komen. Als je de vis direct op je aanrecht legt of buiten de koelkast ontdooit, geef je bacterieën teveel kans. Heb je de vis sneller nodig? Dan kun je de bevroren, verpakte vis ook in koud ( ijs)water ontdooien.

Vis bereiden

Wat is panklaar?

Planklaar betekent dat de kop, staart en in veel gevallen ook de vinnen van de vis zijn weggesneden. Alleen de middengraat zit er dan nog in. De meeste platvissen eet je vanaf de middengraat omdat het vlees te mager (te dun) is om los van de graat te bereiden. Dan zou de visfilet uit elkaar vallen. Het zijn daarom ook vaak platvissen, zoals schol, schar of tong die op deze manier worden verkocht: klaar om zo de pan in te gaan.

Vis bakken in olie of boter ?

De keuze tussen olie of boter verschilt per vis en per gerecht. Voor een werkend advies kan het beste een van de recepten gevolgd worden op de recepten pagina

Visvragen

Wat is gevlekte wijting?

Bij gevlekte wijting zijn de kop en middengraat verwijderd en blijft de visfilet over op een paar kleine graatjes op de rug na.

Wat is gefileerde vis ?

Bij gefileerde vis zijn de graten en de huid verwijderd. Gefileerde vis is dus schoon visvlees: klaar om direct te bereiden.

Wat is de beste tijd voor schol?

Blij dat je het vraagt, dat is namelijk NU! Schol schiet kuit in de maanden januari en februari, daarna moet de vis weer aansterken. Vanaf mei tot en met december kun je weer volop genieten van dit heerlijke, magere visvlees. Schol heeft een neutrale smaak en is daarom ook prima aan kinderen of beginnende viseters voor te schotelen.

Wat is zeekraal en wat kan ik er mee?

Zeekraal wordt nog wel eens verward met zeewier of algen, maar het is een plant. Een ‘pioniersplant’ om precies te zijn. Zeekraal is er namelijk als eerste bij op plaatsen waar nog helemaal niets groeit. Een taaie rakker dus! Deze bewoner van de brakke grond is goed bestand tegen het zoute zeewater. Hij neemt dit zout deels in zich op, waar hij zijn kenmerkende zilte, pittige smaak aan dankt. Dat maakt hem heerlijk in salades en roerbakgerechten, zeker in combinatie met vis. Daarnaast bevat zeekraal ook nog eens veel calcium en mineralen, een goede aanvulling op je menu als je geen zuivelproducten gebruikt. Dus of je hem nou kookt, bakt of rauw eet, met zeekraal zet je snel een verrassend lekkere groente op tafel!

Wat zeggen garnalen over wijting?

Wijtingen, veelal het hoofdingrediënt van lekkerbekjes, houden zich net boven de zeebodem op. Hier voeden zich hoofdzakelijk met garnalen en kreeftachtigen. Garnalenvissers hebben daarom vrij snel door of er wijting onder de kust zit. De wijtingen verorberen zoveel garnalen dat hun vangsten er duidelijk door teruglopen. Echt een lekkerbek dus!