Over Ons

Oud-schipper Albert Post

Oud-schipper Ab Post: “Nederlanders meer vis laten eten: dat is waarom ik deze vismarkt ben gestart.”

Vis is lekker en gezond, zit boordevol eiwitten en goede vetten en  is ook nog eens gemakkelijker te bereiden dan veel mensen denken. Oud-schipper Ab Post heeft dan ook een duidelijke missie: Nederlanders aan de vis krijgen. Want hoewel Nederlandse vissers wekelijks heel wat aan land brengen, gaat het meeste daarvan direct naar het buitenland. Naar onze zuiderburen bijvoorbeeld, die grotere visliefhebbers zijn dan wij Nederlanders.

Daarom vatte Ab in 2016 het plan op om zelf verse vis te gaan verkopen. Aan de haven van Harlingen, waar de vissersschepen wekelijks aanmeren om hun vangsten te lossen. Het meeste koopt hij rechtstreeks van het schip. Zodat het product zonder omweg, kraakvers, direct in de boodschappentas van de klant terecht komt. Door deze aanpak varieert het aanbod per week. Natuurlijk zijn er ook vissoorten die wel populair zijn, maar niet in Nederland worden gevangen, zoals dorade. Deze vis koopt Ab op de veiling om zo een volwaardig assortiment te bieden. Poon, paling en zalm worden wekelijks vers gerookt.

In zijn jonge jaren trok Albert Post iedere week zelf de zee op. Als schipper van de HD 30 (en later de HD 31) kwam hij na een week vissen vaak terug met de mooiste vangsten van de vloot. De zee, het zoeken naar goede bestekken, de vrijheid en de ruimte; Ab kan nog steeds naar dit vissersbestaan verlangen. Bij Puur Zilt kan hij zijn kennis over vis delen met klanten en dat doet Ab graag. Hij adviseert welke soort je voor welk gerecht het beste kunt gebruiken, geeft fileerworkshops en vertelt je alles over de diverse visbestanden in de Waddenzee en de Noordzee. Meer weten over vis of een fileerworkshop volgen? Neem dan contact op via info@puurziltvis.nl.