Wat zeggen garnalen over wijting?

Wijtingen, veelal het hoofdingrediënt van lekkerbekjes, houden zich net boven de zeebodem op. Hier voeden zich hoofdzakelijk met garnalen en kreeftachtigen. Garnalenvissers hebben daarom vrij snel door of er wijting onder de kust zit. De wijtingen verorberen zoveel garnalen dat hun vangsten er duidelijk door teruglopen. Echt een lekkerbek dus!

Wat is zeekraal en wat kan ik er mee?

Zeekraal wordt nog wel eens verward met zeewier of algen, maar het is een plant. Een ‘pioniersplant’ om precies te zijn. Zeekraal is er namelijk als eerste bij op plaatsen waar nog helemaal niets groeit. Een taaie rakker dus! Deze bewoner van de brakke grond is goed bestand tegen het zoute zeewater. Hij neemt dit zout deels in zich op, waar hij zijn kenmerkende zilte, pittige smaak aan dankt. Dat maakt hem heerlijk in salades en roerbakgerechten, zeker in combinatie met vis. Daarnaast bevat zeekraal ook nog eens veel calcium en mineralen, een goede aanvulling op je menu als je geen zuivelproducten gebruikt. Dus of je hem nou kookt, bakt of rauw eet, met zeekraal zet je snel een verrassend lekkere groente op tafel!

Wat is de beste tijd voor schol?

Blij dat je het vraagt, dat is namelijk NU! Schol schiet kuit in de maanden januari en februari, daarna moet de vis weer aansterken. Vanaf mei tot en met december kun je weer volop genieten van dit heerlijke, magere visvlees. Schol heeft een neutrale smaak en is daarom ook prima aan kinderen of beginnende viseters voor te schotelen.

Wat is gefileerde vis ?

Bij gefileerde vis zijn de graten en de huid verwijderd. Gefileerde vis is dus schoon visvlees: klaar om direct te bereiden.